ترجمای

 

پایگاه دانش ترجمای

مقالات آموزشی، ترجمه، ویراستاری و تولید محتوا

پنج‌شنبه 29 آذر 1403 - 03:59

پنج‌شنبه 29 آذر 1403 - 03:59

ویراستاری چیست؟ اصول اولیه در ویرایش متون علمی + نکات مهم برای ویراستار

ویراستاری چیست؟ اصول اولیه در ویرایش متون علمی + نکات مهم برای ویراستار

گاهی نیاز است که هر نوشته‌ای در موارد گوناگونی مورد بررسی و بازبینی قرار گیرد و در صورت نیاز، اصلاح گردد. به این عمل بازبینی ویرایش یا ویراستاری گفته می‌شود. در این مقاله به تعریف و اصول اولیه ویراستاری و نیز نکات مهم برای ویراستار خواهیم پرداخت.

ویراستاری یا ویرایش چیست؟

ویراستاری که به طور کلی ویرایش هم گفته می‎شود معادل فارسی Editing است. به عبارتی، فرآیندی است که به اصلاح و بهینه‌سازی یک نوشته کمک می‌کند. این فرآیند بهینه‌سازی شامل «کاهش، افزایش، جابه‌جایی، پیرایش، آمایش، جایگزینی، اصلاح و بهینش» می‌شود.

شاید بهتر باشد که نویسنده خودش ویرایش نوشته‌های خود را انجام دهد، اما شاید نویسنده نمی‌تواند اطمینان یابد که این نوشته‌ی او از انواع خطاهای زبانی مانند اشتباه تایپی، املایی، دستوری، علائم نگارشی، انتخاب کلمات مناسب و ساختار جمله‌ها به دور باشد. این فرآیند یکی از مهم‌ترین فرآیندهای پیش‌روی نویسنده است، به ویژه اگر مداوم در حال نوشتن باشد. بنابراین بهتر است نویسنده از یک فرد متخصص دارای مهارت زبانی و دستوری بالا حتی با پرداخت هزینه کمک بگیرد تا قبل از انتشار مطمئن شود که نوشته‌های وی بدون انواع اشتباهات زبانی است.

اصول اولیه و مهم برای ویراستاری و ویراستار

  • ویراستار باید تمام پاراگراف‌های تحقیق را بررسی و قبل از ارسال برای انتشار، آنها را تصحیح و ویرایش کند.
  • وی باید با عناصر ویراستاری شامل نکات املایی، تایپی، دستوری و زبانی و نیز حذف یا افزودن کلمات و جملات آشنا باشد.
  • هنگام تصحیح یا ویرایش، وی بهتر است از برنامه ویرایشگر متون Microsoft Word استفاده کند و ویژگی Track Changes را فعال کند. این ویژگی برای این است که مشخص شود که کجای متن تصحیح و ویرایش شده است.
  • او باید بین متون طولانی و متون کوتاه تفاوت قائل شود. بهتر است که قبل از شروع مراحل ویرایش به هر متنی مدت زمانی متناسب با طول متن فرصت بدهد. به عنوان مثال، هنگام تصحیح یک رمان، پیشنهاد می‌شود که او آن را بلافاصله و مستقیما ویرایش نکند، بلکه باید مدت زمانی در حدود یک ماه صبر کند، سپس ویرایش رُمان را آغاز کند. اما متون کوتاه مانند پست‌ها را می‌تواند در یک روز ویرایش کند.
  • هنگام ارتکاب به خطای زبانی باید از اشتباهات خود درس بگیرد. ممکن است وی همان خطای زبانی را در نوشته‌های آینده خود تکرار کند. بنابراین، او باید از این اشتباهات درس بگیرد و تلاش کند که در نوشته‌های بعدی مرتکب آنها نشود.
  • فرآیند تصحیح مستلزم داشتن مهارت بالایی در گرامر و آگاهی از خطاهای زبانی رایج است. بنابرین وی باید مهارت‌های مربوط به ویرایش و تصحیح را بیاموزد.
  • توصیه می‌‎شود که هنگام خستگی یا حواس‌پرتی اقدام به اصلاح متون نکند. بلکه وی باید در هنگامی که ذهنی آرام و خیالی آسوده دارد، روند ویراستاری و تصحیح متون را انجام دهد.
سفارش خود را در اینجا ثبت نمایید:
ثبت سفارش ویراستاری
  • باید از عناصر ویرایش مثل «حذف، اضافه، جابه‌جایی، پیرایش، آمایش، جایگزینی، اصلاح و بهینش» به بهترین شکل بهره ببرد.
  • برخی از نویسندگان ترجیح می‌دهند نوشته‌های خود را تصحیح و ویرایش کنند و برخی دیگر تصحیح و ویرایش نوشته‌های خود را ترجیح نمی‌دهند. نویسنده‌ای که مهارت‌های زبانی و دستوری بالایی دارد، برای او تصحیح و ویرایش کار ساده‌تری خواهد بود. اما کسانی که وقت این کار را ندارند یا به این اصول آشنایی ندارند، بهتر ویرایش نوشته یا پژوهش خود را بواسطه‌ی ارائه به یک مؤسسه‌ی معتبر بسپارند.

مجموعه ترجمای با داشتن مترجمان، نویسندگان و ویراستاران متخصص و متعهد آماده ارائه خدمات به شما عزیزان است. شما می‌توانید سفارش ویراستاری تخصصی کتاب، مقاله، پایان‌نامه یا هر نوشته‌ی خود را از اینجا ثبت نمایید.

در این مقاله سعی کردیم که کوتاه و مختصر به تعریف، بیان مهم‎ترین اصول ویراستاری یک نوشته و نیز نکات مهم برای ویراستار بپردازیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید باشد و از آن بهترین استفاده را داشته باشید.

شما هم می‌­توانید تجربیات و دیدگاه‌­های خود را در رابطه با این موضوع با ما به اشتراک بگذارید.

4.8 6 رای‌ها
رأی دهی به مقاله
اطلاع از پاسخ جدید به دیدگاه من
اطلاع از
guest
آدرس ایمیل منتشر نمی‌شود (اختیاری)
0 دیدگاه
بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
0
شما هم می‌توانید دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.x