همیشه شروع یک کار برای همه ما سختتر از ادامه آن است که نحوه نگارش پایاننامه کارشناسی ارشد نیز از مقوله مستثنی نیست. از اینرو، در این مقاله به معرفی و توضیح 9 گام اصلی در نحوه نگارش پایاننامه کارشناسی ارشد خواهیم پرداخت:
آنچه در این مقاله میخوانید: پیشگفتار مراحل نگارش پایاننامه کارشناسی ارشد 1- انتخاب موضوع پایاننامه 2- انتخاب یک عنوان برای پایاننامه 3- انتخاب منابع و مراجع پایاننامه 4- تهیه پروپزال تحقیق 5- نوشتن مقدمه پایاننامه 6- نگارش فصول پایاننامه 7- نگارش نتیجه 8- منابع و مراجع 9- ویرایش و تصحیح پایاننامه |
مقدمه
نگارش پایاننامه کارشناسی ارشد یکی از کارهای اساسی در ورود دانشجویان مقاطع آموزش عالی به نگارش پژوهش و تحقیق است.
دانشجویان برای اینکه بتوانند پایان نامه کارشناسی ارشد را به خوبی انجام دهند باید اصول مهمی را رعایت کنند. دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد، در سال اول مجموعهای از دروس مرتبط با رشته تخصصی خود را مطالعه خواهد کرد و معمولا در ترم سوم به نگارش پایاننامه خود میپردازد. برای موفقیت در نگارش پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشجو باید نمونه پایاننامههای قبلی مقطع خود را مشاهده کند و تمامی شرایط مندرج در آییننامه نگارش پایاننامه دانشگاه خود را رعایت کند. در این مقاله در مورد مراحل نگارش پایاننامه کارشناسی ارشد صحبت خواهیم کرد.
مراحل نگارش پایاننامه کارشناسی ارشد
1- انتخاب موضوع پایاننامه
این اولین گام دانشجو است که باید پشت سر بگذارد. به طوری که وی باید موضوع مشخصی را برای پایاننامه خود انتخاب کند. این موضوع باید متناسب با تخصصی باشد که دانشجو در حال تحصیل در آن است. همچنین، این موضوع باید جدید باشد و قبلا بدان پرداخته نشده باشد. به عبارت دیگر، نباید صرفا یک موضوع تکراری با مضامینی از قبل بررسی شده باشد. همچنین این موضوع باید مجموعهای از منابع و مراجع کافی را داشته باشد که دانشجو بتواند در حین مطالعه از آنها استفاده کند.
2- انتخاب یک عنوان برای پایاننامه
دانشجو پس از انتخاب موضوع کلی مورد بحث خود، باید عنوانی دقیق برای آن انتخاب کند. این عنوان باید جذاب باشد و خواننده را برانگیزد و او را برای مشاهده اطلاعات مندرج در پایاننامه ترغیب کند.
ضمنا دانشجو باید عنوانی را انتخاب کند که کلمات آن کمتر از 5 و بیشتر از 15 کلمه نباشد. عنوانی بین 8 تا 12 کلمه یک عنوان مناسب برای یک پایاننامه است. این عنوان باید واضح و عاری از کلمات مبهم و نیاز به توضیح و تفسیر باشد و به راحتی قابل فهم باشد.
3- انتخاب منابع و مراجع پایاننامه
یکی از مراحل مهم در نگارش پایاننامه کارشناسی ارشد، جستجو و انتخاب منابع و مراجع است. وی باید تا حد امکان از تعدد منابع و مراجع برخوردار باشد تا در آینده در استخراج اطلاعات پایاننامه از آن به مشکل برخورد نکند. در صورتی که دانشجو منابع و مراجع کافی در مورد موضوع پایاننامه خود پیدا نکند، با مشکل مواجه خواهد شد. به همین خاطر باید در تغییر موضوع تجدیدنظر کند.
4- تهیه پروپزال تحقیق
پس از آن، دانشجو باید پروپوزال یا طرح پژوهشی را تهیه کند و آن را به گروه تخصصی رشته خود ارائه دهد. در این پروپوزال باید نکاتی را که در حین نگارش پایاننامه کارشناسی ارشد بدان خواهد پرداخت مشخص نماید. همچنین باید برنامه زمانی لازم برای انجام و اتمام پایاننامه را مشخص نماید. دانشجو باید در پروپزال به گونهای موضوع انتخابی خود را توضیح و تبیین کنند تا کمیته و اساتید گروه تخصصی خود را متقاعد کند و بتواند از موضوع خود دفاع کرده و آن را تصویب نماید و بتواند به نگارش پایاننامه خود اقدام نماید.
5- نوشتن مقدمه پایاننامه
پس از آن، دانشجو باید شروع به تهیه مقدمه پایاننامه کارشناسی ارشد خود کند و مقدمه باید یک نمای کلی از پایاننامه و اطلاعات موجود در آن را ارائه بدهد.
6- نگارش فصول پایاننامه
پس از آن، دانشجو باید فصول پایاننامه کارشناسی ارشد خود را تهیه و تنظیم کند و در آنجا چارچوب نظری و مطالعات قبلی را ارائه دهد. همچنین بقیه فصول پایاننامهرا طبق آییننامه نگارش پایاننامه دانشگاه خود بنویسد. البته در تمامی این مراحل بهتر است با اساتید مشاور و راهنمای خود مشورت کند و از آنها راهنمایی بگیرد.
7- نگارش نتیجه
نتیجهگیری از جمله آخرین مراحل پایاننامه کارشناسی ارشد است و باید مختصر و حاوی نتایجی باشد که از مباحث پایاننامه انجام شده بدست آمده است. همچنین میتواند در پایان آن شامل توصیههای مرتبط با تحقیقات علمی باشد که دیگر پژوهشگران بتوانند آن را انجام دهند.
8- منابع و مراجع
پس از آن محقق باید منابع و مراجع تحقیق علمی را به گونهای صحیح تنظیم کند. همچنین باید منابع غیرفارسی شامل منابع انگلیسی یا منابع عربی را جداگانه در اینجا قرار دهد. برای تنظیم منابع نیز میتوان به آییننامه دانشگاه مراجعه کرد.
9- ویرایش و تصحیح پایاننامه
پس از اتمام پایاننامه، نگارنده یا پژوهشگر باید پژوهش خود را یکبار بازخوانی کرده و موارد احتمالی اشتباه در آن را تصحیح نماید. این امر به عاری بودن پایاننامه از اشتباهات نگارشی و دستوری کمک زیادی خواهد کرد. اگر خود دانشجو توانایی تصحیح یا ویرایش پایاننامه را نداشته باشد، میتواند آن را به یک مجموعه متخصص در این زمینه واگذار نماید. گروه ویراستاری تخصصی ترجمای آمادگی انجام ویراستاری نگارشی و دستوری متون و پایاننامههای شما را دارد. این امر طبیعتا در کسب نمره بالاتر در جلسه دفاعیه پایاننامه تأثیر بسزایی خواهد داشت.
با توجه به مطالب مذکور درمییابیم که نگارش یک پایاننامه موفق کارشناسی ارشد مستلزم آن است که دانشجو مجموعهای از مراحل و اصول علمی در نگارش را رعایت کند.
اگر نیاز به نوشتن یک رزومه دارید، به شما پیشنهاد میکنیم مقاله “نحوه نگارش رزومه + چطور یک رزومه خوب برای استخدام بنویسم؟“ را نیز حتما مطالعه نمایید. |
در این مقاله به 9 گام اصلی در نحوه نگارش پایاننامه کارشناسی ارشد پرداختیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید باشد و از آن بهترین استفاده را داشته باشید.
شما هم میتوانید تجربیات و دیدگاههای خود را در رابطه با این موضوع با ما به اشتراک بگذارید.
نوشتههای تازه