ترجمای

 

پایگاه دانش ترجمای

مقالات آموزشی، ترجمه، ویراستاری و تولید محتوا

سه‌شنبه 11 مهر 1402 - 00:58

سه‌شنبه 11 مهر 1402 - 00:58

پارافریز (Paraphrase) چیست؟ + هدف، روش و اهمیت پارافریز

پارافریز (Paraphrase) چیست؟ + هدف، روش و اهمیت پارافریز

گاهی اوقات، به ویژه در مقالات و پایان‌نامه‌ها، باید یک متن را به منظور اجتناب از سرقت ادبی، بازنویسی کرد. در این مقاله به بیان تعریف، هدف، روش و اهمیت پارافریز (Paraphrase) خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید:
پارافریز (Paraphrase) چیست؟
هدف از پارافریز چیست؟
– خلاصه‌سازی و جمع‌بندی:
– ساده‌سازی و شفاف‌سازی:
چگونه متن را به روش صحیح پارافریز کنیم؟
اهمیت پارافریز متون

پارافریز (Paraphrase) چیست؟

پارافریز (paraphrase) نوعی دوباره‌نویسی یا بازنویسی یک متن قدیم و بازتولید متن جدید بدون تحریف معانی و مضامین متن اصلی است. به عبارت دیگر، پارافریز تغییر ساختار و جملات متن اصلی و بیان مطلب به شیوه‌ای دیگر با حفظ معانی است.

هدف اصلی از پارافریز، ساده‌سازی متون پیچیده و شفاف‌سازی همه ایده‌ها و مفاهیم موجود در آنها است. پژوهشگر با این عمل می‌تواند همپوشانی بین ایده متن اصلی و ایده‌های تحقیقات علمی خود را برطرف سازد. گاهی اوقات این اصطلاح به خلاصه‌سازی تعریف می‌شود.

پژوهشگر برای بازنویسی، باید روی محتوای کلیدی بیان شده، تمرکز کند تا این مطالب را به شکلی زیبا و بدون تغییر مفاهیم و مضامین ارائه دهد.

هدف از پارافریز چیست؟

پارافریز به ساده‌سازی و خلاصه‌سازی اطلاعاتی که پژوهشگر قصد ارائه آنها را دارد، کمک می‌کند. به ویژه در تحقیقات علمی، مقالات، پایان‌نامه‌ها و … .

علاوه بر جلوگیری از سرقت ادبی، بازنویسی به منظور اهداف مختلفی انجام می‌‍شود که بارزترین این اهداف عبارتند از:

  • خلاصه‌سازی و جمع‌بندی:

پژوهشگر بواسطه‌ی خلاصه‌سازی و جمع‌بندی، اطلاعات متناسب با تحقیق و مقاله خود را از منبع اصلی می‌گیرد. از آنجایی که ممکن است توضیحات زیادی در منبع اصلی باشد که پژوهشگر در تحقیقات علمی خود نیازی به آنها ندارد، بنابراین از طریق جمع‌بندی و خلاصه‌سازی، پژوهشگر ایده‌های متناسب با تحقیقات علمی خود را انتخاب می‌کند. با این حال، پژوهشگر باید مراقب باشد که هنگام انجام تحقیقات علمی، مستندسازی کند تا به سرقت ادبی متهم نشود.

  • ساده‌سازی و شفاف‌سازی:

پارافریز به روشن ساختن نکات پیچیده در متن اصلی و درک آنها کمک می‌کند. پژوهشگر اصطلاحات موجود در منبع اصلی را ساده می‎کند که باعث می‌شود خواننده عادی متن را بفهمد. این امر به گسترش ایده متن اصلی در میان تعداد زیادی از مردم نیز کمک می‌کند.

چگونه متن را به روش صحیح پارافریز کنیم؟

در ابتدا، پژوهشگر متنی را که قصد دارد بازنویسی کند، بارها و بارها با دقت بخواند.

سپس او باید عناصری را که از لحاظ معنا در این متن مشابه هستند، شناسایی کرده و آنها را در زیر یک عنصر جمع‌بندی کند تا متن به مجموعه‌ای از عناصر تبدیل شود که به طیفی از یک قاب با یک موضوع واحد تقسیم شده‌اند.

پس از آن، پژوهشگر باید ایده‌های اصلی و فرعی را شناسایی کرده، سپس روند بازنویسی آنها را شروع کند.

پژوهشگر همچنین باید به این نکته مهم توجه کند که بازنویسی برخی مطالب مطلقا ممنوع است، مثلا نمی‌تواند آیات قرآنی را بازنویسی کند.

وی در حین انجام بازنویسی باید دقت کند که عبارات را کوتاه کرده و اصطلاحات مبهم را در آنها شرح دهد. علاوه بر این، پژوهشگر باید در حین پارافریز، شرایط علمی را رعایت کند تا مراقب باشد که ایده اصلی یا فرعی را کپی نکند. همچنین وی باید منبع اصلی را ذکر کند که از آن نقل قول کرده است.

پژوهشگر بهتر است جملاتی را که عمدتا با موضوع بحث او مرتبط نیستند حذف کند. وی همچنین باید کلمات و عبارات تکراری که هیچ فایده‌ای ندارند حذف کند. اما کلمات و عباراتی که اعتبار معنی را تأیید می‌کنند، باید باقی بمانند.

از دیگر اقدامات پژوهشگر در حین بازنویسی این است که مترادفات موجود در جملات را حذف کند.

پس از پایان یافتن پارافریز، پژوهشگر باید اطمینان حاصل کند که متن عاری از خطاهای زبانی و دستوری است. بدین منظور باید مجددا متن را به طور کامل خوانده و مرور کند.

اهمیت پارافریز متون

پارافریز باعث می‌شود تا خواننده از خواندن متن احساس خستگی نکند؛ زیرا اطلاعات جدید بدون نیاز به مراجعه به منبع اصلی و مطالعه کامل محتوای آن در دسترس وی خواهد بود. پژوهشگر بواسطه‌ی این اقدام، اطلاعات مفیدی را در چند سطر در اختیار خواننده قرار می‌دهد.

فضای اختصاص داده شده برای مقالاتی که دانشجو باید ارسال کند، ممکن است کوتاه یا کم باشد و پژوهشگر ملزم به رعایت شرایط مندرج در مجلات است. بنابراین وی باید به پارافریز اعتماد کند تا اطلاعات متناسب با حجم موردنیاز آن مجله را تولید کند.

این عمل به پژوهشگر کمک می‌کند تا وی فقط بر عناصر کلیدی و مهم تمرکز کند. این عمل یک تمرین عملی در فشرده‌نویسی به شمار می‌رود، به طوری که فرد نتایج و مطالب مهم یک پژوهش را بازنویسی می‌کند.

مطالبی که در این مقاله به آنها اشاره شد، کلیاتی از پارافریز، علاوه بر هدف، روش و اهمیت آن بود که باید در هنگام پارافریز آنها را در نظر داشت. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید باشد و از آن بهترین استفاده را داشته باشید.

ترجمای با در اختیار داشتن مترجمان، نویسندگان و ویراستاران خبره و متخصص، آماده ارائه خدمات پارافریز به شما مشتریان گرامی است. سفارش پارافریز خود را می‌توانید از اینجا ثبت کنید و سفارش پارافریز خود را با پایین درصد مشابهت با متن اصلی تحویل بگیرید.

شما هم می‌­توانید تجربیات و دیدگاه­‌های خود را در رابطه با این موضوع با ما به اشتراک بگذارید.

4.6 5 رای‌ها
رأی دهی به مقاله
اطلاع از پاسخ جدید به دیدگاه من
اطلاع از
guest
آدرس ایمیل منتشر نمی‌شود (اختیاری)
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
0
شما هم می‌توانید دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.x